Hei. Tämän tunnin tehtävänä oli katsoa video, Internetin itsepuolustuskurssi. Piti myös lukea netistä tietoturvasta ja nettihuijausten välttämisestä. Tämän jälkeen piti lukea 2 sähköpostiviestiä ja miettiä, mitä nämä viestit todennäköisesti ovat, mistä päättelin sen ja miten tällaisten viestien kanssa tulisi toimia. 

 

sähköpostiviesti 1

kuvakaappaus1.jpg

Ensimmäinen sähköpostiviesti oli huijaus, koska pankki ei ikinä lähetä sähköpostiviestejä, vaan kaikki pankkiasiat hoidetaan turvallisesti verkkopankissa. Viesti kannattaa poistaa heti ja linkkejä ei saa avata, koska ne voivat olla huijauksia ja niistä voi  aiheutua viruksia.

 

2. sähköpostiviesti 

Tämäkin viesti oli huijaus, koska viestissä on useita kirjoitusvirheitä ja lähettäjän sähköpostiosoite on outo. Viesti on poistettava välittömästi, eikä linkkejä saa avata mahdollisten virusten vuoksi. Viesti väitetään olevan nordeasta, joten lisäksi ottaisin yhteyttä sinne ja kertoisin tästä viestistä. 

s%C3%A4hk%C3%B6posti2.jpg

 

Omasta puhelimestani varmuuskopioisin kaikki tärkeät tiedostot. Tärkeitä tiedostoja voivat olla mm. kuvat, viestit ja vaikka diaesitys. Verkko olisi suositeltava paikka varmuuskopiolle, siellä tiedostot pysyvät helposti tallessa. 

Valmistuessani, koulussa käyttämäni Office365 tili sulkeutuu, sieltä tärkeät tiedostot olisi hyvä tallentaa muualle. Omaan kännykkään tai vaikkapa omaan henkilökohtaiseen sähköpostiin. 

Lopuksi mietin tietoturvariskejä lähihoitajan työpaikalla. Hoitoalalla on tärkeää kirjata oikeat tiedot, oikean potilaan kohdalle ja sen jälkeen sulkea tiedosto samantien. Kannattaa myös varmistaa, kirjoittaessa potilastietoja, ettei kukaan ulkopuolinen näe niitä kirjoittaessasi. Virukset ovat myös uhkia, joita voi ehkäistä pitämällä viruksentorjuntaohjelmat ajantasalla.